poniedziałek, 27 stycznia 2014

BIALY sos pieruszkowy ofkorz

DO GARNKA
  • bulion, pol szklanki do szklanki, najlepiej rosol miesny, doprawiony
  • lyzke do trzech sklarowanego masla, zagrzac razem
  • przyprawy, najlepiej suszone warzywa korzeniowe, drobne, solidna garsc lub dwie
  • szczypta imbiru w proszku
  • co najmniej cala jedna smietana (ja uzywam tylko JOGO 18%)
  • zagrzac razem mieszajac, doprawic do smaku, musi miec posmak rosolu i warzyw rosolowych
  • zagescic maka do konsystencji gestego sosu, zagotowac
  • dorzucic dwa peczki drobno pokrojonej naci pietruszki, zagotowac tylko do zabulgowania, dosolic, zestawic i podawac od razu
PODAWAC Z:
  • kalafiorem al dente
  • brokulem takoz
  • marchewka takoz
  • szparagami
  • fasolka szparagowa
..ponoc takich brokulow nigdzie wczesniej i nigdzie pozniej sie nje jadlo :p smacznego!

ZDRADZE ze ja do tego lubie tez bardzo miesko z podudzi kurczakowych, pokrojone w kawalki, opruszone przyprawami i otoczone w mace, zesmarzam na jasno na patelni, tylko zeby zlapaly temperature, wrzucam do sosu, ale musi byc odrobine mniej gesty, bo maka z kury odpadnie i tak w srodku i zagesci.. na zimowe wieczory do kalafiora chrupiacego - poezja!

AB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz