poniedziałek, 10 lutego 2014

BROKULA zapiekamy na szybko bo glod straszny!

jak w tytule ;) glodne dziecieu nje chce zupki ani sosu z kurczeciem, chce KOLACJE.. w lodowce wola o pomste do njeba zolknacy brokul.. srednich rozmiarow
  • glowki kwiatostanow brokula oddzielamy, ukladamy na dno naczynia zaroodpornego, galezie tniemy na cienkie plastry, ukladamy elegancko przy sciankach, a co, bedzie szykownie :) noge chrupiemy w trakcie ;) obrana ze skory hehhehe
  • 7-10 plastrow kindziuka (lub innej dobrej wedliny) tniemy na cieniutkie paseczki, rozrzucamy po wierzchu brokula
  • ostra papryczke drylujemy z pestek, jedna jesli duza, dwie jesli njewielkie, drobno siekamy, rozrzucamy po calosci dania
  • solimy calosc rownomiernie i solidnie
  • posypujemy proszkiem z suszonych grzybow (u nas taki proszek jest zawsze, jako przyprawa, mle sie w mlynku suszone grzyby i voila - gotowe), tu uzylam prawdziwkow, drogocenny bialy pyl :)
  • posypujemy odrobina suszonych platkow cebuli, garsc wystarczy
  • scieramy na to dobry ser, ja tu lubie edamski lub goude
  • polewamy olejem po calosci, solidnie
  • dodajemy dwie lyzki masla ghee, gdzie badz, tak zeby puscilo aromat do potrawy
zapiekamy calosc 20 minut w srednio goracym piekarniku, albo (prosciej) stawiamy na plycie pod przykryciem i 15-20 minut grzejemy od spodu, wystarczy w zupelnosci, sprawdzamy czy brokul miekki i podajemy :)

smacznego!

AB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz